Boek uw reis 'Cultuurreis Noord-Italië'

Vult u onderstaand formulier in om uw boeking aan te vragen. Meer informatie bij het plaatsen van een boeking leest u hier.
Download boekingsformulier
Vult u liever uw boeking op papier in? Download het boekingsformulier en vul deze in.

Cultuurreis Noord-Italië

5-daagse vlieg- excursiereis Brescia en Bergamo

Italië heeft in 2023 volgens jaren oude traditie de steden Brescia en Bergamo uitgeroepen tot Culturele Hoofdsteden welke beide op de lijst van Werelderfgoed UNESCO staan.

Gedurende een bezoek aan deze twee steden gaat u terug in de tijd naar de Middeleeuwen en de Renaissance. Daarnaast gaat u op verkenning rond het idyllische Gardameer, het grootste meer van Italië. Gelegen te midden van een prachtig bergachtig landschap met schilderachtige stadjes en een tal van bezienswaardigheden, alwaar u heerlijk kunt flaneren langs de oevers van het meer. U maakt kennis met het stadje Lovere, gelegen aan de noordzijde van het Lago d’Iseo. Lago d’Iseo is het kleinste en minst bekende van de Noord-Italiaanse meren en was in de 15e eeuw beroemd als Venetiaanse textielstad.

We bezoeken een wijnboerderij in het Franciacorta-gebied, een heuvelachtige en zeer welvarende streek in Noord-Italië, en sinds de vroege jaren ’70 bekend om de productie van mousserende wijnen.

Kortom een afwisselende reis door het prachtige Noord-Italië!

Programma van dag tot dag

Klik op de dag voor een omschrijving.

Dag 1
Heenreis

Transfer van de door u gekozen opstapplaats naar de luchthaven. Op Schiphol wordt u verwelkomt door uw reisleid(st)er, gezamenlijk vliegen we van Amsterdam naar Milaan. Na aankomst in Milaan volgt de transfer naar uw hotel aan het Gardameer, waar u 4 nachten gaat verblijven. In het hotel wordt u ontvangen met een welkomstdrankje. Nadat u zich geïnstalleerd heeft op uw kamer kunt u relaxen en van het meer en de omgeving genieten. Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 2
Brescia

Na het ontbijt rijden we naar Brescia, een van de twee Culturele Hoofdsteden van Italië 2023. Onder leiding van een lokale gids maakt u gedurende een 2 uur durende rondleiding kennis met deze stad. De stad is na Milaan het belangrijkste handels- en industriecentrum van Lombardije. Naast het overwegend moderne uiterlijk bezit Brescia een aantrekkelijk oud centrum, waarin de Middeleeuwen en Renaissance de toon aangeven. De meeste bezienswaardigheden liggen aan twee pleinen in het oude gedeelte van het centrum. Het Piazza Loggia is volgens velen het mooiste plein van Brescia. De Venetiaanse overheersers hebben hier duidelijk hun sporen achtergelaten. Het plein wordt niet voor niets wel eens vergeleken met het Piazza San Marco in Venetië. Het meest opvallende gebouw, met een bijzonder dak in de vorm van een omgekeerde scheepskiel, is het Palazzo della Loggia. Het huidige stadhuis was een voormalig paleis. Aan dit plein staat ook de Torre dell’Oroglio, een klokkentoren met een prachtig astronomisch uurwerk. We bezoeken Duome Vecchio, de oude Dom ook bekend als La Rotonda, een ronde romaanse kerk uit de 11e en 12e eeuw. Het is één van de belangrijkste kathedralen in Italië. De kapellen en het priesterkoor met orgel van deze kerk zijn werkelijk prachtig. Op de heuvel Cidneo troont de Visconti-burcht met zijn cilindervormige Torre Mirabella boven de stad uit. Het kasteel heeft heel wat illustere bewoners gekend; de Visconti’s uit Milaan, de Venetianen, de Oostenrijkers en zelfs Napoleon. Het kasteel is een typisch voorbeeld van een middeleeuwse militaire vesting. Bij het kasteel ligt ook een mooi park met een grote olijfboomgaard waar het heerlijk verblijven is. In de middag rijden we naar het nabijgelegen Franciacorta-gebied, een heuvelachtige en zeer welvarende streek in Noord-Italië. Het gebied wordt begrensd door de stad Brescia in het oosten, de Povlakte en de berg Monte Orfano (451 meter) in het zuiden, de rivier Oglio in het westen en het Iseomeer in het noorden. Deze regio is sinds de vroege jaren ’70 bekend om de productie van mousserende wijnen. Franciacorta wijnen genieten in Italië een enorm aanzien; de vraag is zo groot dat zij nauwelijks geëxporteerd worden. We bezoeken een wijnboerderij en gaan genieten van de “Italiaanse champagne”. Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 3
Gardameer

Vandaag gaan we op verkenning rond het idyllische Gardameer waarbij we de zuidelijke route volgen en een bezoek brengen aan Garda, Bardolino en Sirmione. We passeren prachtige villa’s met hun weelderige tuinen en parken. Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Het ligt in een prachtig landschap met bergen en stranden, schilderachtige stadjes en tal van bezienswaardigheden. De plaats Garda is er daar één van. De stad heeft het voorrecht genoemd te zijn naar het meer. Karel de Grote veranderde in de 8e eeuw de naam van Benacus naar Garda. Het stadje heeft een schilderachtig, middeleeuws centrum van smalle steegjes en twee prachtige oude stadspoorten. In de steegjes in het autovrije centrum vindt u allerlei leuke boetiekjes en chique modezaken, mooi aardewerk en gezellige terrasjes. Aan de voet van zonovergoten, glooiende heuvels ligt Bardolino. Bardolino is niet groot maar heeft een gezellig centrum en u kunt er heerlijk flaneren langs de oevers van het meer over de gezellige boulevard, de Passeggiata Lungolago. Het plein aan de Piazza Matteotti is de favoriete ontmoetingsplek voor de plaatselijke bevolking en toeristen. Hier vindt u de beroemde ijssalon Cristallo! Het unieke plaatsje Sirmione ligt op een lang en smal schiereiland dat, precies in het midden van de zuidoever van het meer, 4 km het Gardameer insteekt. De historische binnenstad is autovrij en kan alleen worden bereikt via een voetgangersbrug die bij de Scaligeri-burcht over een gracht ligt. We maken een wandeling door de oude stad. Langs de Via Catullo ligt een grote gele villa, waar Maria Callas in de jaren vijftig regelmatig samen met haar man Giovanni Battista Meneghini verbleef. Ook het park voor de villa is vernoemd naar de bekende operazangeres: Parco Maria Callas. Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 4
Bergamo – Lago d’Iseo

Na het ontbijt rijden we naar Bergamo, tevens Culturele Hoofdstad van Italië 2023. Bergamo is één van de mooiste steden van Noord-Italië. Vanaf het lagere gelegen Citta Bassa ziet u de Citta Alta al boven op de heuvel liggen. De stad is sinds de 15e eeuw nauwelijks veranderd. 400 jaar lang maakte Bergamo deel uit van de Venetiaanse Republiek. Zo kunt u in de stadsmuren, die vrijwel volledig in tact zijn, de Venetiaanse leeuw van San Marco nog zien. Vanaf de Citta Bassa is de Citta Alta te voet of met de kabelbaan te bereiken. We brengen een bezoek aan Santa Maria Maggiore, de Dom van Bergamo. Het complex is van buiten al uniek om te zien, maar ook binnen in de Romaanse kerk is er veel moois te zien zoals het graf van componist Gaetano Donizetti en de fresco’s van Lorenzo Lotto en gobelins uit Florence en Vlaanderen. Piazza Veccia, oftewel het oude plein, is het kloppend hart van de Citta Alta en wordt omringd door enkele schitterende gebouwen zoals het Palazzo del Podesta, het Palazzo della Ragione, het imposante stadhuis uit de 12e eeuw en de Biblioteca Civica. Uiteraard is er vrije tijd voor een drankje, koffie en/of lunch alvorens we verder rijden naar Lago d’Iseo. Lago d’Iseo is het kleinste en minst bekende van de Noord-Italiaanse meren. Aan de noordzijde van het meer ligt een prachtig, romantisch aandoend plaatsje met dito naam: Lovere. Het stadje was in de 15e eeuw beroemd als Venetiaanse textielstad. Maak een wandeling over de mooie Lungolago boulevard en geniet van het centrum met het mooie uitzicht. Aan het einde van de middag keren we terug naar ons hotel. Het afscheidsdiner is op een typische Italiaanse locatie in de omgeving van het Gardameer (inclusief transfer). Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 5
Terugreis

Na het ontbijt heeft u vrije tijd tot de transfer naar de luchthaven van Milaan, afhankelijk van de vertrektijd van uw terugvlucht. Na aankomst op Schiphol volgt transfer naar uw opstapplaats. U kunt terugkijken op een unieke en bijzondere reis!

Wat is inbegrepen

 • Transfer van de door u gekozen opstapplaats naar de luchthaven
 • Retourvlucht Amsterdam – Milaan
 • Alle luchthavenbelastingen en veiligheidstoeslagen
 • 20 kg bagage vrij
 • Transfers en ritten in een comfortabele touringcar conform programma
 • 4 overnachtingen Hotel Caribe*** (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met faciliteiten
 • Welkomstdrankje
 • 4 x ontbijt
 • 3 x 3-gangendiner hotel
 • 1 x afscheidsdiner (inclusief transfer)
 • Bezoek wijnboerderij met proeverij en hapje
 • Bezoek Brescia met een ca. 2 uur durende rondleiding o.l.v. een lokale Nederlandstalige gids
 • Dagexcursie Gardameer o.l.v. een lokale Nederlandstalige gids
 • Dagexcursie Bergamo en Lago d’Iseo o.l.v. een lokale Nederlandstalige gids
 • Nederlandstalige reisbegeleiding gedurende de hele reis

 

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer € 120,-
 • Boeking- en administratiekosten € 27,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5,- per persoon
 • Toeristenbelasting welke ter plaatse voldaan moet worden ca. EUR 2,00 p.p.p.d.

Optioneel – wijs op reis met Mondial Tours

 • Reis- en annuleringsverzekering

 

Minimum aantal deelnemers: 20

Contact of vragen?

€ 1159 ,-

Boek deze reis
Reisdata
 • 22/05/2023 - 26/05/2023

Opstapplaatsen
 • Beilen
 • Assen
 • Groningen
 • Drachten
 • Leeuwarden
 • Heerenveen

Wie is Mondial Tours

Mondial Tours werkt hoofdzakelijk samen met uitgeverijen, waardoor er exclusieve reizen ontstaan voor u als lezer. Door een samenwerking met het blad dat u leest, kunnen wij prachtige reizen mogelijk maken. Momenteel hebben wij een samenwerkingsverband met de volgende uitgeverijen/(dag)bladen: Mediahuis Noord, De Persgroep Nederland, Plus Magazine, TopGear Magazine Nederland en Senior Vakantie Plan.

Mondial Tours werkt in Zwitserland, Duitsland en Nederland met in totaal 160 uitgeverijen samen. Wij kunnen met trots zeggen dat we al meer dan 30 jaar gespecialiseerd zijn in het waarmaken van prachtige reizen voor lezers.