Boek uw reis 'Oud & Nieuw Cyprus'

Vult u onderstaand formulier in om uw boeking aan te vragen. Meer informatie bij het plaatsen van een boeking leest u hier.
Download boekingsformulier
Vult u liever uw boeking op papier in? Download het boekingsformulier en vul deze in.

Oud & Nieuw Cyprus

Indrukwekkende kunst, geweldige cultuur  en prachtige natuur                                      

Cyprus is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sardinië en Sicilië. Het is het meest zuidoostelijke eiland in de Middellandse Zee . Volgens de Griekse mythologie werd de godin Aphrodite hier ooit geboren uit het schuim van de zee. Cyprus is een onafhankelijke republiek en de belichaming van de mediterrane cultuur, uitstekende keuken en een zuidelijke levensstijl. Hier zijn slechts twee seizoenen: lente en zomer! Tijdens de jaarwisseling zijn er milde temperaturen – een zalig vooruitzicht voor heerlijk ontspannen dagen. In ons koude winterseizoen is het eiland gewikkeld in een groene deken met kabbelende beekjes die in de zomer opdrogen en weilanden die verdorren in de hete maanden. Ideaal voor een onvergetelijke jaarwisseling op het eiland van Aphrodite.

Tijdens deze reis maakt u kennis met de legendarische Cypriotische cultuur en maakt u excursies door prachtige natuur en idyllische dorpjes. Ervaar de hoofdstad Lefkosia (Nicosia) en het noorden van het eiland. Een feestelijk galadiner op oudejaarsavond neemt u mee naar het nieuwe jaar.

 

Programma van dag tot dag

Klik op de dag voor een omschrijving.

Dag 1
Vlucht naar Larnaka

Na aankomst op de luchthaven van Larnaka wordt u verwelkomd door de lokale gids. Transfer naar het 4-sterren Hotel Atlantica Miramare Beach in Lemesos (Limassol), ca 55 km vanaf de luchthaven. De locatie van dit uitstekende comforthotel is ideaal - het ligt direct aan het strand. Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 2
Bezoek Lemesos en Omodos (wijngebied), incl. lunch in een taverne

Na het ontbijt bezoekt u de levendige oude binnenstad van Lemesos (Limassol). We maken een wandeling over de oude, geplaveide straten, langs vele historische gebouwen en over het middeleeuwse marktplein. Vlakbij de oude haven staat het kasteel waar Richard Leeuwenhart zou zijn getrouwd met zijn Berengaria van Navarra. Dankzij de rijke geschiedenis biedt de kosmopolitische metropool vele culturele attracties. "Limassol Marina" is een mooie jachthaven, grenst direct aan het stadscentrum en is een attractie voor zowel bezoekers als de lokale bevolking. Vervolgens rijden we naar het bergdorp Omodos. De ongeveer 300 inwoners leven voornamelijk van de wijn- en fruitteelt van de omliggende wijn- en boomgaarden. Het kleine wijndorp heeft tal van ambachtelijke winkels. Bewonder de oudste wijnpers van Cyprus, die ongeveer 500 jaar oud is. Omodos is nog steeds beroemd om zijn borduurwerk, dat door oudere vrouwen wordt gemaakt als doily of tafelkleden in nauwgezet handwerk. Het prachtige dorpsplein nodigt u uit om te blijven hangen en voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in kunstgeschiedenis biedt het klooster een aantal interessante overblijfselen. Het klooster dateert uit 327 en werd herbouwd in de 19e eeuw. Struin door de prachtige straten van Omodos en geniet van de rustige idylle van het dorp. Trouwens: In de Cypriotische taal staat het woord "modos" voor "leave your time". In een gezellige taverne gebruiken we de lunch, een meze. Een meze is het meest gevarieerde wat de cypriotische keuken te bieden heeft. Het staat synoniem voor een tafel vol kleurrijke warme, koude en smaakvolle lekkernijen. Het eten is uitstekend, de wijnen zijn heerlijk en de sfeer is onvergetelijk. Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 3
Dagexcursie Lefkosia (Nicosia)

Vandaag bezoekt u Lefkosia. Het is de hoofdstad van de Republiek Cyprus, een stad met een eigen geschiedenis, met zijn stadsmuren uit het Venetiaanse tijdperk, met zijn verdeelde oude stad en de sporen van het Westen en het Oosten. We rijden langs de Venetiaanse muren uit de 16e eeuw na Chr. naar het Cyprus Museum (Archeologische museum). In dit Nationaal Museum bent u getuigen van het verleden, een collectie cultuur- en kunstvoorwerpen en tentoonstellingen van het Neolithicum tot het Byzantijnse tijdperk. Op het historisch plein staat de Grieks-orthodoxe Sint-Janskathedraal met goed bewaarde muurschilderingen. Daarna heeft u de mogelijkheid om door de charmante straten te wandelen met traditionele huizen en winkels in de prachtig gerestaureerde wijk Laiki Yitonia. 's Middags kunt u te voet de “Groene Lijn” oversteken. Bij het Checkpoint, wordt u verwelkomd door een lokale gids die u zal helpen met de grenscontrole (paspoort of identiteitskaart voor EU-burgers). We maken een wandeling door de pittoreske, smalle straatjes van de oude binnenstad van het bezette deel van Lefkosia. We bezichtigen de Büyük Han - een voormalige karavanserai gebouwd door de Turkse gouverneur Muyaffer Pasha. De 67 kamers en de kleine moskee in het midden van de binnenplaats, is een uniek voorbeeld van Ottomaanse architectuur. Tegenwoordig dienen de kamers als werkplaats voor traditionele ambachtslieden, kunstenaars, schilders en pottenbakkers, evenals souvenirwinkels. U heeft de mogelijkheid om de workshops te bezoeken en een Turkse koffie te proeven op de binnenplaats van Büyük Han. Vervolgens bekijken we de Kathedraal van Ayia Sofia (Selimiye Moshe). Gebouwd in de periode 1209-1326 in Frans-gotische stijl, in de tijd van de Lusignian. Het wordt beschouwd als een van de mooiste kerken in het Midden-Oosten. Na de Ottomaanse verovering van Cyprus verbouwden ze de kathedraal tot een moskee, met twee minaretten, een mimber en een Mihrab-altaar. Met dit bezoek eindigt de prachtige excursie en keren we terug naar het hotel. Diner, overnachting en ontbijt. Belangrijk: Vergeet uw paspoort niet! Deze heeft u nodig om de “Groene Lijn” over te steken.

Dag 4
Dagtocht Kourion en Pafos

De excursie, op de laatste dag van het oude jaar, leidt ons langs de kustweg, door prachtige boomgaarden en cipressenlanen van Fassouri naar de archeologische vindplaats van het oude stadskoninkrijk Kourion. Hier kunt u het Grieks-Romeinse theater bezoeken en de prachtige vloermozaïeken en baden in het huis van Eustolios bewonderen. Vervolgens gaan we naar het dorp Yeroskipou, de zogenaamde "HeiligeTuin" van de godin Aphrodite, startpunt van de pelgrimsroute naar het heiligdom Aphrodite. We bewonderen de 9e-eeuwse vijfkoepelkerk van Ayia Paraskevi met zijn indrukwekkende Byzantijnse architectuur. U maakt kennis met de stad Pafos, die in de oudheid zes eeuwen lang de hoofdstad van het eiland was en nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat met zijn 2000-jarige geschiedenis. Tijdens een bezoek aan de pittoreske haven van Pafos komen legendes uit de Griekse mythologie tot leven. Schitterende Romeinse mozaïken zijn te bewonderen in verschillende ‘huizen’ op het terrein van het Archeologische Park: het huis van Theseus, het huis van Aion en het huis van Dionysos. We verlaten de stad Pafos en rijden langs een adembenemend stuk kustlijn met de Aphrodite-rots, Petra tou Romiou. Volgens de Griekse saga werd Aphrodite, de godin van liefde en schoonheid, hier geboren uit het zeeschuim. Geniet van het fantastische uitzicht! ’s Avonds kunt u in een feestelijke sfeer genieten van een verfijnd oudejaars galadiner. Op een prettige en ontspannen manier nemen we afscheid van het jaar 2021 en proosten op het jaar 2022.

Dag 5
Vrije dag of optionele excursie Famagusta en Salamis (Noordelijk deel)

De eerste dag van het nieuwe jaar kunt u naar eigen inzicht doorbrengen, genieten van uw prachtige hotel, een wandeling langs de zee of naar het oude stadskoninkrijk Amathounta zijn opties. U kunt er ook voor kiezen deel te nemen aan de optionele excursie naar Famagusta en Salamis. We steken de Groene Lijn, die dwars door de hoofdstad Lefkosia loopt over en rijden langs de graanschuur van Cyprus, de Mesaoria-vlakte, naar Ammochostos (Famagusta) en nemen een kijkje in de hedendaagse spookstad, het voormalige toeristische bolwerk, met zijn verlaten hotels, huizen en fijne zandstrand. Daarna bezoekt u de stadsmuur van Ammochostos, die het oude deel van de stad omringt met zijn 365 kerken en paleizen. De vestingwerken, gebouwd door de Venetianen, dateren uit de middeleeuwen. In de oude stad kunt u de gotische kathedraal van St. Nicolaas zien - de huidige Lala Mustafa Pasha-moskee. De kathedraal, gebouwd door de Lusignans tussen 1298 en 1312, was de kroningskerk van de Lusignans. Direct na de Ottomaanse verovering van Cyprus werd de kathedraal omgebouwd tot moskee. Vervolgens rijden we langs de Othello Tower. Zijn beroemde bastiontoren is vereeuwigd door Shakespeare. Hier liet Shakespeare de jaloerse Mohren Othello de vrucht van jaloezie planten door de intrigerende Diago. Tijdens een fotopauze is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de haven van Ammochostos. De volgende indrukwekkende bestemming van deze excursie zijn de overblijfselen van de oude stad Salamis. Op het hoogtepunt had Salamis meer dan 100.000 inwoners en hadden ze macht en rijkdom die ze tot buiten Cyprus uitstraalden. De ruïneplaats die we vandaag bezoeken is slechts een klein deel van de stad van die tijd. Toch is het tot nu toe blootgelegde Salamis buitengewoon indrukwekkend en misschien wel de belangrijkste culturele attractie van het noordelijk deel. Salamis werd volgens de legende ooit gesticht door Teukros, een veteraan van de Trojaanse oorlog, en zou een heel millennium lang de belangrijkste stad van Cyprus zijn geweest. Op de terugweg brengt u een bezoek aan de graftombe van St. Barnabas. De apostel Barnabas was een van de belangrijkste vroegchristelijke zendelingen die later terug keerde naar zijn Cypriotische vaderland, werd de eerste bisschop van het eiland en stierf aan martelaarschap rond het jaar 61 na Christus. Tegenwoordig wordt hij hier vereerd als een nationale heilige. Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 6
Vrije dag of optionele excursie Troodosgebergte en Kykkosklooster*

Vandaag kunt u deelnemen aan de optionele excursie die u naar het groene Troodosgebergte en het Kykkosklooster brengt. Wegen en paden kronkelen door dichte bossen met eiken, dennen en ceders. U passeert indrukwekkende watervallen, schuurkerken en kunt hier de laatste vrij levende moeflons spotten. Een fantastische natuurervaring! We brengen een bezoek aan de kerk van Agios Nikolaos tis Stegis (St. Nicolaas van het Dak), in de Solea-vallei welke op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De koepelvormige cross-in-square-kerk behoorde ooit tot een kloostercomplex en ontleent zijn naam aan het schuine houten dak. Het is de enige overgebleven kloosterkerk in zijn soort op het eiland. Deze volledig beschilderde kerk wordt terecht omschreven als een museum van Byzantijnse schilderskunst. Daarna is het tijd voor koffie in het betoverende bergdorp Kakopetria. Het beroemde Kykkossklooster, tien kilometer ten westen van Pedoulas, zal u ook doen verbazen. Het is het machtigste klooster van Cyprus! De fresco's en mozaïeken van het klooster zijn indrukwekkend maar het absolute hoogtepunt is het Icoon van Maria. Het zou door de evangelist Lucas op een houten plank zijn geschilderd toen Maria nog leefde. Diner, overnachting en ontbijt. *Bij het betreden van kloosters en kerken dienen schouders en knieën bedekt te zijn op het eiland.

Dag 7
Bezoek Larnaka

In Larnaka kunt u de kerk van St. Lazarus bekijken. De prachtige stenen kerk is een van de meest opmerkelijke voorbeelden van Byzantijnse architectuur. Hij werd gebouwd in de 9e eeuw in opdracht van de Byzantijnse keizer Leo IV over het graf van de heilige Lazarus en gerestaureerd in de 17e eeuw. Hoewel de drie koepels en de oorspronkelijke klokkentoren van de orthodoxe basiliek werden vernietigd in de beginjaren van de Ottomaanse overheersing, is de met goud bedekte iconostase tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Het is een uitstekend voorbeeld van barok houtsnijwerk. Een volgende pittoreske plek is het zoutmeer. In deze tijd van het jaar ravotten flamingo's rond het meer, een geweldig natuurlijk spektakel. In de zomermaanden is het meer opgedroogd. Een andere attractie aan het zoutmeer in een oase van palmbomen, oleanders, citroen- en sinaasappelbomen gelegen Hala Sultan Tekke, een voormalig Derwisjklooster. Het was een voorbestemde islamitische bedevaartsoord tot de verdeling van het eiland, dat samen met Mekka, Medina en de Rotskoepel van Jeruzalem een van de belangrijkste plaatsen in de islamitische wereld is. In de moskee bevindt zich het grafheiligdom van Hala Sultan (Turks), de "zeer gerespecteerde moeder". Ze zou een tante zijn geweest van Mohammeds vertrouwelinge Anas ibn Malik. Als laatste rijdt u naar het dorp Kiti. Het is bekend om de Byzantijnse kerk van Panagia Angeloktisti. Volgens de lokale traditie vluchtten de inwoners van Larnaka naar Kiti tijdens de Arabische invasie om aan hen te ontsnappen. Ze besloten een kerk te bouwen, maar dit werd van de ene op de andere dag afgewezen. Volgens de legende bouwde een leger van engelen de kerk 's nachts. Dit is ook de basis van de huidige naam van de kerk. Diner, overnachting en ontbijt.

Dag 8
Terugvlucht

Na een rustig ontbijt transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Amsterdam. Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Programma
30 december 2021

Let op: voor vertrekdatum 30 december zal de reis in een andere volgorde worden uitgevoerd: Dag 1. Vlucht naar Larnaka Dag 2. Bezoek Lemesos en Omodos (wijngebied), incl. lunch in een taverne Dag 3. Vrije dag of optionele excursie Famagusta en Salamis (Noordelijk deel) Dag 4. Vrije dag of optionele excursie Troodosgebergte en Kykkosklooster* Dag 5. Dagtocht Kourion en Pafos Dag 6. Dagexcursie Lefkosia (Nicosia) Dag 7. Bezoek Larnaka Dag 8. Terugvlucht

Wat is inbegrepen

 • Transfer van de door u gekozen opstapplaats naar Schiphol v.v.
 • Vlucht Amsterdam – Larnaka v.v. met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij
 • Alle luchthavenbelastingen en veiligheidstoeslagen
 • 20 kg bagage vrij
 • Transfer luchthaven – hotel – luchthaven
 • 7 overnachtingen Hotel Atlantica Miramare, Lemesos op basis van een tweepersoonskamer met faciliteiten, landzicht
 • 7 x ontbijt
 • 6 x diner
 • 1 x Galadiner Oudjaarsavond
 • Dagexcursie Lemesos (Limassol) en Omodos, incl. lunch
 • Dagexcursie Lefkosia (Nicosia)
 • Dagexcursie Kourion en Pafos
 • Bezoek Larnaka
 • Alle ritten in een comfortabele touringcar volgens programma
 • Alle entreegelden volgens programma
 • Lokale Nederlandstalige gids gedurende de excursies
 • Nederlandstalige reisbegeleiding gedurende de hele reis

Niet inbegrepen

 • Boeking- en administratiekosten € 20,- per boeking
 • SGR bijdrage € 5,- per persoon

Optioneel – wijs op reis met Mondial Tours

 • Reis- en annuleringsverzekering

Excursies

Dagexcursie Famagusta en Salamis

€ 118,-

Dagexcursie Troodos – Kykkos Klooster

€ 75,-

Contact of vragen?

€ 1.355 ,-

Boek deze reis
Reisdata
 • Volgeboekt 28/12/2021 - 04/01/2022
 •     30/12/2021 - 06/01/2022

Opstapplaatsen
 • Beilen
 • Assen
 • Groningen
 • Drachten
 • Leeuwarden
 • Heerenveen

Wie is Mondial Tours

Mondial Tours werkt hoofdzakelijk samen met uitgeverijen, waardoor er exclusieve reizen ontstaan voor u als lezer. Door een samenwerking met het blad dat u leest, kunnen wij prachtige reizen mogelijk maken. Momenteel hebben wij een samenwerkingsverband met de volgende uitgeverijen/(dag)bladen: NDC Mediagroep De Persgroep Nederland, Plus Magazine, TopGear Magazine Nederland en Senior Vakantie Plan.

Mondial Tours werkt in Zwitserland, Duitsland en Nederland met in totaal 160 uitgeverijen samen. Wij kunnen met trots zeggen dat we al meer dan 30 jaar gespecialiseerd zijn in het waarmaken van prachtige reizen voor lezers.