Boek uw reis 'Ontdek Noord – Spanje Camino Norte'

Vult u onderstaand formulier in om uw boeking aan te vragen. Meer informatie bij het plaatsen van een boeking leest u hier.

Ontdek Noord – Spanje Camino Norte

8-daagse wandelreis Camino Norte

Een combinatie van cultuur, natuur, culinair genieten en wandelen op de Camino de Santiago. De noordelijke route van Bilbao naar Santiago de Compostela wordt ook wel de kustroute genoemd omdat deze langs de hele kust van Noord-Spanje gaat, van Baskenland via Cantabrië tot Asturië.

Ontdek deze route vol stranden, idyllische dorpjes en mooie steden. Baskenland is het gastronomische Mekka van Spanje en Galicië staat bekend om zijn kaas en inktvis.

De wandelingen variëren van 5 tot 12 km per route en worden begeleid door een lokale Nederlandstalige wandelgids. De wandelroutes liggen grotendeels op de Camino. Om ook de nabijgelegen bezienswaardigheden te bezoeken zullen enkele wandelroutes enigszins kunnen afwijken.

Deze reis is ook geschikt voor mensen die niet willen wandelen of slechts een gedeelte van het programma willen lopen. De bus vergezelt ons de gehele reis.

Programma van dag tot dag

Klik op de dag voor een omschrijving.

Dag 1
Bilbao

Transfer van de door u gekozen opstapplaats naar Schiphol. Na aankomst op de luchthaven van Bilbao volgt de transfer naar uw centraal gelegen hotel in Bilbao. Bilbao is één van de grootste steden in Baskenland en is altijd het lelijke, industriële zusje geweest in vergelijking met het meer aristocratische San Sebastian. Bilbao’s transformatie van industriële macht naar een leefbare stad zal u verbazen. Het begon allemaal met het Guggenheim Museum. Frank Gehry’s indrukwekkende architectuur en het gevarieerde aanbod aan kunstwerken, een onovertroffen voorbeeld van moderne kunst, zal u niet onverschillig laten. Bij de ingang van het museum staat het kunstwerk Puppy, de bloemrijke hond van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Bilbao staat bekend om zijn heerlijke Pintxos (tapas), beleef en proef de stad tijdens ons bezoek aan verschillende pintxos-bars. Terwijl we genieten van de pintxos vergezeld van een goed glas wijn, leert u alles over de ‘Pintxos’, de ontwikkeling van Bilbao en zijn cultuur en waarom gastronomie zo belangrijk is voor de Basken. Daarna kunt u de tocht op eigen gelegenheid voortzetten, een wandeling maken met uw reisleider in het avondlicht op de beroemde promenade langs de rivier de Nervion of terug naar het hotel gaan. Hotel Abando (of gelijkwaardig), diner (pintxos), overnachting en ontbijt.

Dag 2
Bilbao – Portugalete – Santillana Del Mar

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Guggenheim Museum. Vervolgens rijden we naar de brug van Portugalete, de Vizcaya-brug. De ’s werelds oudste hangbrug werd gebouwd in 1893 en ontworpen door Alberto Palacio, een van de studenten van Gustave Eiffel. De wandeling gaat vandaag van Galizano naar Somo (ca. 9 km), over vlak terrein, langs kliffen en het strand van Langre en Somo. Na aankomst in Somo brengt de bus u naar uw hotel in Santillana del Mar. Deze middeleeuwse stad is regelmatig uitgeroepen tot de mooiste stad in Spanje en ademt vooral het verleden uit. Het gebied rond Santillana del Mar was al in de prehistorie bewoond, hetgeen dat door opgravingen duidelijk is geworden. Hotel Museo de los infantes (of gelijkwaardig) diner, overnachting en ontbijt.

Dag 3
Santillana del Mar – Comillas en Llanes

Na het ontbijt rijden we met de bus naar Comillas, een gezellig en mooi kustplaatsje waar we een bezoek brengen aan het beroemde Gaudi-huis El Capricho. In de middag brengt de bus u naar het startpunt van de wandeling, Vidiago. Hier kunt u kiezen; de route van 8 km naar Andrin of 12 km naar uw hotel in Llanes. Als u ervoor kiest om in Andrin te stoppen, brengt de bus u naar het hotel in Llanes. Llanes is één van de leukste en populairste badplaatsen aan de noordkust en heeft een gezellige haven. Het te lopen pad is ongeveer van hetzelfde niveau als de vorige dag. Vanaf Andrin heeft het pad meer hellingen. De natuur in Asturië is adembenemend en het gebied is nog niet echt bekend bij buitenlandse toeristen. Onderweg kunt u een spannend natuurverschijnsel observeren, de zogenaamde ‘Bufones de Arenillas’. Om de Bufones in hun volle glorie te zien, is de wind onmisbaar. Water wordt door de geiserachtige gaten omhoog gestuwd als de golven krachtig tegen de kliffen duwen. Het zorgt voor een hoog gesis en een indrukwekkend zicht. Hotel Don Paco (of gelijkwaardig) diner, overnachting en ontbijt.

Dag 4
Llanes – Tito Bustillo – Gijon

Na het ontbijt rijden we richting Ribadesella om de grotten van Tito Bustillo te bezoeken. Hier kunt u enkele van de best bewaarde muurschilderingen ter wereld bewonderen. Vervolgens rijden we naar Playa Arenal de Morris voor de wandeling van ongeveer 5 km richting Playa Espasa, onderdeel van de Camino del Norte. U zal vergezeld worden door vele pelgrims. In de middag wordt u naar Gijon gebracht. De combinatie van zee, cultuur, geschiedenis, tradities, historische en moderne architectuur maken een bezoek aan deze stad erg speciaal. Hotel Moderne (of gelijkwaardig) diner, overnachting en ontbijt.

Dag 5
Gijon – Cudillero – Playa de las Catedrales – Mondonedo – Vilalba

Vandaag rijden we met de bus naar Cudillero, één van de meest prachtige vissersdorpjes van Asturië. Aan de haven liggen de gekleurde huizen spectaculair tegen de torenhoge rotswanden aangeplakt, in de vorm van een natuurlijk amfitheater. Vervolgens rijden we naar Playa de las Catedrales, wat alleen mogelijk is te bezoeken bij laag tij. Als het tij hoog is maken we een stop in Ribadeo. Nadat er gelegenheid is tot lunchen, rijden we naar Mondonedo. Vanaf hier wandelen we in circa 7 km naar de watervallen El Salto del Coro (v.v.). Na de wandeling rijden we naar de Parador van Vilalba (of gelijkwaardig) diner, overnachting en ontbijt.

Dag 6
Vilalba – Muxia – Finisterre

Na het ontbijt rijden we richting Muxia. Vanaf Mirador Do Lourido/Monte Facho Lourido lopen we het laatste deel van de Camino Finisterre naar Muxia (ca. 6,5 km). Bij aankomst in Muxia heeft u bij het prachtige heiligdom aan zee “Nosa Senora da Barca” een fantastisch uitzicht over de ruige Atlantische Oceaan. Een plaats waar volgens de traditie de Maagd Maria verscheen aan de apostel Sint Jacobus. Na gelegenheid voor koffie en/of lunch rijden we naar Finisterre. Finisterre betekent ‘het einde van de oude wereld’. Althans de Romeinen noemden het zo, want voor hen was het letterlijk het einde van de bekende wereld. U ziet de vuurtoren, de belangrijkste attractie aan de Costa del Muerte. Deze vuurtoren leidde de schepen langs deze gevaarlijke kust. Hotel Prado da Vinha (of gelijkwaardig) diner, overnachting en ontbijt.

Dag 7
Finisterre – Santiago De Compostela

Vandaag rijden we naar Santiago De Compostela. Onderweg maken we een stop in Ezaro, hier bevindt zich de monding van de Xallas-rivier, die met een spectaculaire waterval uitmondt in de oceaan. Dit gebeurt nergens anders in Europa! Vervolgens rijden we naar Monte Do Gozo, Santiago. Vanaf Monto Do Gozo loopt u de laatste 4,5 km naar de kathedraal van Santiago de Compostela. Het is een bijzondere ervaring om samen met vele blije pelgrims Santiago de Compostela binnen te lopen. Na het inchecken in het hotel in het centrum maken we een begeleide wandeling met een lokale Nederlandstalige gids door het oude centrum met een bezoek aan de kathedraal (binnen de kathedraal is de rondleiding niet begeleid). Hotel Capitol (of gelijkwaardig) afscheidsdiner, overnachting en ontbijt.

Dag 8
Terugvlucht

Na het ontbijt heeft u vrije tijd tot transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Amsterdam. Na aankomst in Amsterdam transfer naar uw opstapplaats. U kunt terugkijken op een indrukwekkende en prachtige wandelreis!

Wat is inbegrepen

 • Transfer van de door u gekozen opstapplaats naar Schiphol v.v.
 • Vlucht Amsterdam – Bilbao
 • Vlucht Santiago – Amsterdam
 • Alle luchthavenbelastingen en veiligheidstoeslagen
 • 20 kg bagage vrij
 • Transfers en ritten in een comfortabele touringcar volgens programma
 • 7 overnachtingen in goede middenklasse hotels op basis van een tweepersoonskamer met faciliteiten
 • 7 x ontbijt
 • 5 x diner in hotel
 • 1 x pintxos diner in Bilbao
 • Afscheidsdiner in een restaurant in Santiago
 • Bezoek Guggenheim museum incl. entree en audio guides
 • Bezoek Gaudi-huis El Capricho incl. entree
 • Bezoek grotten van Tito Bustillo
 • Bezoek “Nosa Senora da Barca”
 • Bezoek waterval Xallas-rivier
 • Stadswandeling oude centrum Santiago o.l.v. lokale Nederlandstalige gids
 • Entree kathedraal Santiago de Compostela
 • Wandelingen volgens programma onder leiding van een lokale Nederlandstalige wandelgids
 • Nederlandstalige reisbegeleiding gedurende de gehele reis

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer € 395,00
 • Boeking- en administratiekosten € 27,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5,00 per persoon

Optioneel – wijs op reis met Mondial Tours

 • Reis- en annuleringsverzekering

Contact of vragen?

€ 2210 ,-

Boek deze reis
Reisdata
 • 18/09/2024 - 25/09/2024

Opstapplaatsen
 • Beilen
 • Assen
 • Groningen
 • Drachten
 • Leeuwarden
 • Heerenveen

Wie is Mondial Tours

Mondial Tours werkt hoofdzakelijk samen met uitgeverijen, waardoor er exclusieve reizen ontstaan voor u als lezer. Door een samenwerking met het blad dat u leest, kunnen wij prachtige reizen mogelijk maken. Momenteel hebben wij een samenwerkingsverband met de volgende uitgeverijen/(dag)bladen: Mediahuis Noord, De Persgroep Nederland, Plus Magazine, TopGear Magazine Nederland en Senior Vakantie Plan.

Mondial Tours werkt in Zwitserland, Duitsland en Nederland met in totaal 160 uitgeverijen samen. Wij kunnen met trots zeggen dat we al meer dan 30 jaar gespecialiseerd zijn in het waarmaken van prachtige reizen voor lezers.